in Ecrane

Anii acelui chip

Nici o vorba despre un film prost, previzibil, plicticos, adica despre acel “Wall Street: Money Never Sleeps” cu care Oliver Stone voia, probabil, sa darame zidul de ipocrizie si vinovatii din spatele crizei financiare a momentului, dar si sa reaprinda valvataia “Wall Street”-ului iconic din ’88. N-a reusit nici una, nici cealalta, si tot ce-i ramane de facut e sa priveasca “Margin Call”, de pilda, poate va intelege cum se face, these days, un film dincolo de lozinci.

O vorba insa despre chipul lui Michael Douglas. 68 de ani, un cancer invins, o cariera nici prea-prea, nici foarte-foarte (apropo, ca are Oscar pentru rol principal in “Wall Street” a mai auzit lumea, dar de Oscar pentru “One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, in calitate de producator, stiati?), o viata mondena agitata, dar se putea si mai rau (mai bine?). Chipul lui in noul Wall Street e insa o cadopera.

In riduri, in privire, in pielea zbarcita, in ochii vii, se citeste mai mult decat in rafturi de biblioteca. Mai batran decat cei 68 de ani din CV, cu fix 8 peste cei “60 de ani, cum crede Malraux că îţi trebuie ca să devii om”, vorba  lui Radu Cosasu :), Douglas e istorie vie. Asemeni caselor vechi si pustii ori strazilor tacute si insorite din dupa-amieze toride de iunie, trasaturile lui vorbesc despre viata, iubire, adevar, moarte, iar contemplarea lor devine act de cultura si de cunoastere a lumii.

“Wall Street: Money Never Sleeps”
US 2010
Regie: Oliver Stone
Scenariu: Allan Loeb, Stephen Schiff, Stanley Weiser, Oliver Stone
Actori: Michael Douglas, Carey Mulligan, Shia LaBeouf

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.