in Aia a zilei

As life goes by

Întîmplarea face să fi văzut filmul lui Nuri Bilge Ceylan, <<A fost odată în Anatolia>>, în aceeași periodă în care citeam povestirile lui Cehov. Și deși titlul filmului (mai ales în traducere engleză) te trimite cu gîndul la Sergio Leone, eu aș spune că, alături de <<Piesă neterminată pentru pianină mecanică>>, este cel mai cehovian film pe care l-am vazut.

Elementele principale din care e compusă povestea sînt, toate, cehoviene: în primul rînd, stepa, apoi o echipă procuror-medic legist- polițist căutînd un cadavru, o autopsie, cîteva procese-verbale, un subplot despre o femeie care s-a otrăvit imediat după naștere, cîțiva mici funcționari de provincie, ceaiul servit de o fată frumoasă. Pînă și dialogurile sînt construite după o dinamică specifică scriitorului rus: o serie de replici banale, apoi dintr-o dată cineva spune ceva foarte poetic, dupa care dialogul se întoarce din nou în banal.

Există în film chiar și o discutie despre kumîs, există și un vizitiu (sub forma unui șofer de Dacie…) și, mai ales, există acea “tăcere întreruptă doar de tînguirea vîntului și în care simți împresurîndu-te toată pustietatea și tristetea vieții care trece”, cum spune Cehov undeva.”

By
Radu Jude
in
“A fost odata in Anatolia” -Dilema Veche (sectiunea exclusiv web)

Premiera romaneasca a filmului “Once upon a time in Anatolia” al turcului Nuri Bilge Ceylan va avea loc duminica, 13 mai, de la 7 si jumatate, la cinema Studio, in incheierea sectiunii bucurestene a Festivalului Filmului European 2012.

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.