in Fictiune US

Baietii dashtepti

Sunt departe de a intelege sistemul de valori, relatii si HR de la Hollywood. Chiar si in necunostinta de cauza, pot, totusi, sa ma mir cum un flacau, J.C. Chandor pre numele sau, reuseste ca, avand la activul “carierei” sale un scurt-metraj obscur prestat prin 2004, sa ii adune la un loc pe Kevin Spacey, Jeremy Irons, Stanley Tucci, Paul Bettany si Demi Moore in primul sau lung-metraj. Nu stiu cum a reusit, dar bine c-a reusit.

Margin Call este, cu o vorba a lui Kevin Spacey, o incercare de a-i aduce pe ecran, intr-o maniera umanizata, non black&white,  pe cei considerati principalii vinovati ai crizei financiare mondiale, “the Wall Street villains”. Suntem intr-o mare si venerabila (>100 ani) firma de tranzactii financiare, in care un “rookie” de 28 de ani (Zachary Quinto – not bad at all) se prinde ca riscul asociat unuia dintre produsele ipotecare pe care firma le detine din abudenta e atat de mare, incat, la o variatie minuscula in jos a valorii lor, firma e praf si pulbere

Ca urmare, isi anunta superiorul (Bettany), care isi anunta superiorul (Spacey), care isi anunta superiorul (Irons). De aici incolo, se rostogoleste o poveste de-o noapte si-o zi intesata de discutii destepte purtate intre baieti destepti. O scoatem din calcul pe Demi, al carei rol si prestatie nu pot fi salvate de unica secventa decenta, cea in care e consolata de Tucci pe care tocmai il daduse afara (in contumacie) 12 ore mai devreme.

Filmul are scaderi si naivitati. Are si ceva, nu multe, tezisme stangiste, slabutz camuflate. Are insa si cateva, nu putine, replici destepte, ca si o destul un destul de interesant pasaj de filozofare pe tema moralei dintr-o corporatie. Vazuta nu de afara, din prelungirea unei pietre gata sa sparga geamuri si capete, ci vazuta din interior, de la diverse niveluri de responsabilitate si management.

Bonus: 1-2 pasaje despre valoarea si semnificatia banilor, despre raportul bani-munca-efectul muncii in real life, despre ipocrizia oamenilor simpli (normal people), neasteptat de punatoare pe ganduri.

Am pastrat pentru final the best part: cele 3 intalniri Irons – Spacey. CEO versus 34 de ani de brokers-team-management in aceeasi companie. Actorie de 5 stele. Un MUST-SEE!

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • Tinker Tailor Oldman Oscar

    […] fost, mai intai, “Margin Call”. Scenariu destept, regie potrivita, super-distributie, lumea marii finante Wall Street-iene […]