in Fictiune european

Conversatia

TIFF 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Asger e politist in Copenhaga, retrogradat temporar la munca de birou. Mai precis, raspunde la apelurile de 112 in timp ce asteapta procesul in urma caruia se asteapta sa fie repus in drepturile depline ale meseriei si sa se reintoarca la munca de teren.

Un apel vine de la o femeie despre care Asger afla destul de repede ca tocmai fusese rapita de fostul sot, cu care are doi copii. De aici incepe “Vinovatul”, lung-metrajul de debut al danezului Gustav Möller, un thriller psihologic cum nu-s prea multe in cinematografia recenta.

Daca vi se pare ca filmele romanesti de Nou Val sunt minimaliste, aflati ca Möller isi construieste pelicula de aproape o ora si jumatate practic cu un singur actor care vorbeste la telefon. Cand la casca, cand la mobilul personal. In rest, voci. A femeii, a barbatului, a fetitei celor doi, a catorva alti operatori de 112, a partenerului alaturi de care Asger va aparea in proces. In plan ultra-secund, chipurile catorva colegi de birou care intervin rareori.

85 de minute de tensiune pura pe care uluitorul actor care Jakob Cedergren o sustine doar din priviri, din voce si din cateva, rare, gesturi. 85 de minute de incapatanare a unui om care refuza sa abdice in fata raului ce ameninta vieti, rau pe care are mereu senzatia ca il poate impiedica pana la urma. La capatul incapatanarii, un deznodamant de Sherlock Holmes si intalnirea cu propriul sine, pe care Asger il ratacise undeva, intre incidentul care i-a adus retrogradarea, sotia care nu ii mai este acasa si viata care si-a pierdut limpezimea.

Universul sonor, subliniat de pasaje de muzica originala, se imbina impecabil cu succesiunea nesfarsita de prim-planuri oferite de camera lui Jasper Spanning. De la “Politist, adjectiv” incoace, n-am mai parasit sala de cinema impregnat de chipul unui actor, in a carui constiinta am plonjat pana in cele mai negre cotloane. 

Lumina din spatele usii de final marcheaza armistitiul. Lupta pentru pastrarea propriei umanitati e fara sfarsit.

Vinovatul / The guilty / Den skyldige
Danemarca 2018
Regie: Gustav Möller
Scenariu:  Emil Nygaard Albertsen, Gustav Möller
Imagine: Jasper Spanning
Actori: Jakob Cedergren

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.