in TNB

Crima fara pedeapsa

Text publicat in premiera de LiterNet

O crima. Un fiu, singur la parinti (de fapt, singur la parinte), isi ucide mama. Marturiseste.

Un procuror care nu se grabeste sa acuze. Vrea, mai intai, sa verifice veridicitatea marturiei. Apoi, vrea sa inteleaga.

Mama (Diana Dumbrava) e mereu pe scena. Alaturi de fiu (Alexandru Voicu) si procuror (Lucian Iftime).

Uneori, fapte din trecut sunt re-aduse la viata. Pe repede inainte. Adesea, e loc doar doar pentru replica mamei. E suficienta.

Alteori, mama e o prezenta tacuta de-a lungul vreunui monolog al fiului. Asa cum a fost o prezenta continua de-a lungul intregii sale vieti. De pana la crima. Prezenta acaparatoare, sufocanta. Un dictator nascut din cele mai bune intentii.

Cautarea libertatii conduce la crima. Fiul actioneaza pe deplin constient, intelegand ca nu are nici o alta solutie. Ucide si isi asteapta pedeapsa.

Procurorul intreaba, asculta, rationeaza. Cand si cand, fragmente din propriul sau trecut ies la iveala. El e, in fapt, personajul principal.

Intelege cum stau lucrurile, intelege rolul mamei, cel al fiului, intelege vinovatiile, ezita sa formuleze pedeapsa. Pentru a-i refuza fiului sentimentul de eliberare pe care intuieste ca acesta il va simti odata cu pronuntarea sentintei? Pentru ca il crede nevinovat, avand in vedere circumstantele? Pentru ca se simte el insusi prea vinovat pentru a ridica piatra?

Pe un text de inspiratie dostoievskiana, montat in spirit “True Detective”, spectacolul “50 de secunde” al procurorului – dramaturg Daniel Oltean si regizorului – regizor Eugen Gyemant e genul de intamplare teatrala care spune, cu blandete, lucruri de o teribila gravitate.

Lucrata cu infinita atentie la detalii, la gesturi, la obiecte, la priviri, la replici, la lumini, la semnificatii, la tot ce formeaza un spectacol de teatru de solid, premiera de la Sala Atelier a TNB-ului e imbibat intr-un soi de frumusete trista, pe alocuri resemnata, ce are totusi puterea de a se ridica deasupra depresiei care da tarcoale ca un animal de prada etern infometat.

Scenografia intesata de obiecte a Mariei Nicola le da prilejul celor trei impecabili actori sa parcurga spatiul de joc in repetate randuri, mereu pe alt drum, descoperind mereu alte cotloane ale scenei, ale lor, ale noastre.

In cabinetul acela psihiatric, in camera aceea de tortura, in morga aceea rece, pe marginea acelui rau insorit, un om intelege ca adevarul, dreptatea, vina, pedeapsa, piatra pot atarna, uneori, prea greu in buzunare.

TNB – Sala Atelier
“50 de secunde”
Text: Daniel Oltean
Regie: Eugen Gyemant
Scenografie: Maria Nicola
Actori: Lucian Iftime,
Alexandru Voicu, Diana Dumbrava

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.