in Ecrane

Cu mintile curate

Cel mai recent Sergiu, “Ultimul corupt din Romania”, iesit pe ecrane saptamana trecuta, se vrea o continuare a “Poker”-ului de acum doi ani. Pornind, in ambele cazuri, de la scenarii ale dramaturgului Adrian Lustig, Nicolaescu isi propune sa bifeze comedie cinematografica pe seama comediei in care se scalda politica, afacerile, justitia si jurnalismul romanesti. Ce reuseste, de fapt?

O insailare de situatii, replici si personaje-sablon, desprinse din cea mai accesibila falanga a imaginarului contemporan local, facand cu ochiul celor mai primare asteptari ale unui public bucuros sa isi confirme in fiecare zi marele motiv de blazare si sictir: toti sunt o apa si-un pamant, politicienii, justitia si presa sunt integral aservite afaceristilor verosi care sug sangele poporului. Un soi de continuare pe marile ecrane a talk-show-urile serale din televiziunile de stiri, servind etern patria aceea careia nu i-a ramas decat sa faca un duios haz de necaz. Intru ilustrarea acestei atat de originale teze, duoul Lustig-Nicolaescu se slujeste de ample, stravezii si scolaresti citate din cazurile Iacob-Ridzi “scena de la Costinesti” si Jiji “valiza de la Cluj”.

Povestea, plata, lipsita de orice profunzimi ori surprize, are, totusi, meritul de a fi cat de cat coerenta. Imi amintesc ca, pe vremea “Orient Express”-ului ori a “Triunghiului mortii”, anacolutul era la locul ei in curgerea narativa, starnind hohote  de ras. In absenta acestei surse involuntare de umor, comicul e rara avis in noile “comedii” ale lui Sergiul. Cu toate bunavointa din lume, in “Ultimul corupt” se poate rade de maximum 4 ori.

Foarte interesant este cum, in curgerea acestei mocirle pseudo-cinematografice, dom’ Sergiu isi ingaduie sageti impotriva Noului Val (una bucata) si a lui Patapievici (doua bucati). Iti trebuie ceva tupeu ca, avand pedigree-ul artistic pe care il are Sergiu din ’89 incoace, sa iei la misto personaje de care te leaga cel mult cetatenia.

E posibil ca dom’ Nicolaescu sa se laude iar cu incasarile filmelor sale. Desi, am totusi senzatia ca “Ultimul corupt” e un pas in jos chiar si fata de propriile sale standarde intr-ale comediei. Ma intreb insa ce fel de public ar putea gusta, cu adevarat, asemenea productii. Nu de alta, dar dupa o ora si jumatate de privit in gol inspre cadrele gandite de Sergiu te simti brusc eliberat de orice fel de dilema, gand, intrebare, nuanta, emotie. Nici cel mai prapadit fior artistic nu atenteaza la statutul tau de spectator de cinema. Parasesti sala in perfect format 2D, ca un afis mergator cu mintile curate.

“Ultimul corupt din Romania”
Romania 2012
Regie: Sergiu Nicolaescu
Scenariu: Adrian Lustig
Actori:  Horatiu Maelele, Ion Ritiu, Jojo, Vladimir Gaitan, Nae Lazarescu,
Vasile Muraru, Mircea Diaconu, Valentin Teodosiu, Ion Dichiseanu, George Mihaita

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Banii dicteaza multe. Si daca, totusi, Malaele face un rol aproape comestibil si de oarecare intindere, e totusi imposibil de explicat ce cauta Mircea Diaconu in acest rol si in acest film. Crunt declin al carierei acestui mare actor.