in Cluj - Teatrul National

Dabija in black, comedia is back

FNT 2016
Text publicat in premiera de LiterNet

Poate ca, la origine, piesa fratilor Presniakov este o metafora comica ce vorbeste despre dorinta natanga a tinerilor / noului de a arunca la cos batranii / vechiul si despre incapacitatea primilor de a aseza in locul cu greu curatat ceva coerent, ceva purtator de semnificatie, orice altceva in afara unui haos intens alcoolizat & heroinizat. Poate ca un alt regizor in afara lui Alexandru Dabija ar fi exploatat potentialul sever & didactic al textului, aratand apasat cu degetul inspre lipsa de consistenta si de orizont a prezentului si a celor care il populeaza. Poate ca ar fi fost loc si de perspectiva melancolica a acelor parinti, eventual vaduvi, pentru care existenta confuz-ratata a copiilor e motiv suficient de streang.

Din fericire, regizorul “Linoleum”-ului de la Nationalul clujean este Alexandru Dabija, prin urmare montarea e o comedie dement-dementiala,  negru-absurda, colcaind de poante misto, de hohote necontrolate, de situatiuni delicioase. Un Dabija in mare forma, care speculeaza intreg potentialul umoristic al textului, ba il si amplifica, gratie muzicii Adei Milei (refresh binevenit in cariera ardelencei, a carei muzica de teatru era marcata, in vremea de pe urma, de un soi de stereotipie) si trupei de actori.

In rolurile titulare, trio-ul Catalin Herlo – Radu Largeanu – Ionut Caras propune trei tipuri diferite de umor care se completeaza de minune si asigura dinamismul spectacolului. In ipostaze secundare desprinse parca din cromatica si imaginarul afrimiene, Anca Hanu, Matei Rotaru, Patricia Brad, Adrian Cucu, Cristian Rigman, Sanziana Tarta, Diana Buluga si Alexandra Tarce creeaza cateva memorabile scene de grup in care privirea spectatorului poate cu greu sa cuprinda multitudinea de gaguri ce i se ofera. In fine, exista doua personaje, cadavrul (Cristian Grosu) si baiatul din aeroport (Sorin Leoveanu), ale caror monologuri pun comedia intre paranteze si mintea la lucru. Apoi, caruselul comic reincepe.

Dincolo de cateva momente in care ritmul treneaza, spectacolul captiveaza. Pofta celor care l-au realizat si a celor care il joaca pluteste in aer si e molipsitoare. Desi rusesc si contemporan, textul fratilor Presniakov pare sa fi avut asupra lui Dabija acelasi efect benefic-spectaculos ca si basmele si povestile romanesti pe baza carora si-a construit marile sale comedii de la Act, Iasi, Piatra-Neamt si Cluj. Langa care “Linoleum” sta pe drept cuvant.

Teatrul National din Cluj
“Linoleum”
Text: Vladimir Presniakov, Oleg Presniakov
Regie: Alexandru Dabija
Decoruri & Costume: Adriana Grand
Muzica: Ada Milea
Actori: Catalin Herlo, Radu Largeanu, Ionut Caras
Cristian Grosu, Sorin Leoveanu, Anca Hanu,
Matei Rotaru, Patricia Brad, Adrian Cucu,
Cristian Rigman, Sanziana Tarta, Diana Buluga,
Alexandra Tarce, Ecaterina Pop-Curseu

linoleum

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.