in Ecrane

Daca as fi murit inainte sa te intalnesc

José Saramago s-a nascut in 1922 intr-o familie de tarani portughezi si a devenit, in 1998, primul scriitor de limba portugheza care a primit Nobelul pentru literatura. De scris s-a apucat in a doua parte a vietii, dupa ce fusese mecanic auto, marunt functionar, traducator, ziarist.  De marea iubire s-a apucat in a treia parte a vietii, in 1986, cand s-a intalnit cu jurnalista spaniola Pilar del Rio, cu care s-a casatorit doi ani mai tarziu si alaturi de care si-a petrecut tot restul vietii (a murit in 2010).

Doi ani din povestea acestui neobisnuit de fericit cuplu, cei din perioada gestatiei penultumului roman a lui Saramago, “The elephant’s journey”, e narata de incantatorul documentar “José e Pilar”, cel pe care l-am privit de pe podeaua Cinematecii Eforie, din miezul unei sali arhipline care vreme de doua ore a ras, a plans, a tacut, a aplaudat.

Dedic acest film tuturor acriturilor mioritice, cu cat mai inalt plasate in clasamentul academic sau profesional, cu atat mai bine, cu cat mai avansati in varsta, cu atat mai bine, acrituri care aleg sa-si petreaca aparitiile publice din ultimii ani de viata aruncand cu sictir, suficienta si nepasare in tot ce ii inconjoara, punandu-si propriile frici, neimpliri si frustrari in carca tarisoarei/vremurilor/tineretului care nu mai sunt, ma-ntelegi, ce-au fost.

Comunist, pesimist, atheist, dupa cum singur se defineste, aflat multa vreme in conflict cu elita politica si literara a propriei tari, Saramago nu priveste nici el lumea si oamenii din jur cu ochi prea buni. Gaseste insa un ton atat de cald, atat de invaluitor, proaspat si poetic de a-si transmite nu prea veselele diagonostice, incat in strafundurile celui mai negru scepticism oricine poate zari mugurii sperantei.

Poate ca Pilar e raspunsul si explicatia.

“Acum, ca am implinit 86 de ani, pot sa marturisesc ca daca as fi disparut din viata asta in anii ’80, inainte de a o cunoaste pe Pilar, as fi murit mult mai batran”
José Saramago

“José e Pilar”
Portugalia 2010
Regie: Miguel Gonçalves Mendes
Actori: José Saramago, Pilar del Rio
Gael García Bernal, Gabriel García Márquez

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • Bucurestiul acestor ore

    […] aseara, pe jos, in sala tixita Cinematecii, privind un documentar portughez (bre, oameni, voi intelegeti ce spun eu aici? o sala din orasul asta gemea de lume ca sa vada un […]