in Timisoara - Teatrul National

Dostoievski nu poate fi friendzoned!

Text publicat in premiera de LiterNet

“Nopti albe”. Povestirea lui Dostoievski, publicata in in 1848. Wikipedia numara 11 ecranizari ale textului (5 doar in India!), cea mai faimoasa ramanand prima, “Le notti bianchi” a lui Luchino Visconti (Leu de Argint pentru regie la Venezia), cu Maria Schell, Marcello Mastroianni si Jean Marais. Din 1957.

La Timisoara, premiera “Noptilor albe” de la Teatrul National Mihai Eminescu s-a intamplat in 2014. Tot intr-o versiune de sorginte italiana: Stefano De Luca (regie), Linda Riccardi (scenografie).

Triunghiul: el, insinguratul visator din Petersburgul atator proze ale lui Dostoievki (Calin Stanciu Jr.), ea, indragostita de chiriasul care completeaza veniturile modeste ale bunicii oarbe (Madalina Ghitescu Petre), celalalt el, barbatul chipes, stiindu-se iubit, plecand la Moscova pentru un an, promitandu-i ca se va intoarce (Matei Chioariu). Se va intoarce?

Patru nopti. Patru nopti pe lacul unui lac. Sau cel putin asa ne face sa credem scenografia minimalista a Lindei Riccardi, al carei principal atu sunt reflexiile luminilor (fain imaginate de Lucian Moga) pe luciul apei si, de-acolo, pe uriasele perdele ce deseneaza siluete fantomatice la fiecare coborare si urcare.

Regia lui De Luca e clasica, deci, discreta. Cei doi, visatorul si ea, isi vorbesc, si isi vorbesc, si isi vorbesc. El, prin monoloage lungi, rostite pe ton potrivit, cu pasiune, dar si cu timiditate, cu speranta, dar si cu resemnare. Ea, prin dese evocari ale trecutului, inscenate prin cateva cadre delicioase, mix de umor si nostalgie, in care stralucesc Bunica (Andrea Tokai) si Slujnica (Mirela Puia). Ale trecutului si ale lui, iubitului. Primului iubit. Unicului iubit.

Visatorul isi imagineaza ca ar putea fi al doilea. Desi ea il avertizeaza ca intre ei e loc doar de prietenie. Dar apoi se inflacareaza. Si il face sa creada ca ar putea fi si altceva. Sau parca nu. Calin Stanciu joaca remarcabil rolul necredinciosului care crede! Mereu pe muchie. Mereu balansand intre optimism si disperare, intre vis si realitate.

Ei, Madalina Ghitescu Petre ii imprumuta nestavilita forta de a imbratisa pana la sufocare prima iubire. Apoi prima deceptie. Apoi o potentiala a doua iubire. Apoi revenirea la prima. Unica.

Lui, chiriasului iubit, Matei Chioariu ii imprumuta multe gesturi si putine vorbe. Suficient cat sa creeze o prezenta. Careia ea nu ii poate fi infidela.

Mai tine o astfel de poveste in vremurile noastre? Spusa onest, fara artificii, cu un aer vag desuet? Mai rezoneaza cineva la timiditate, la promisiuni, la asteptari, la reintoarceri?

In sala mare a nationalului timisorean, au fost, la reprezentatia de inceput de aprilie 2018, spre 50 de pusti si pustoaice de maximum 15 ani. Au ocupat randurile din spate ale parterului si, vreme de o ora si 40 de minute, au confiscati scena. Cativa dintre ei si-au strecurat, uneori, ochii pe cate un telefon mobil. Pentru cateva secunde. Dar asta au facut si cativa adulti. S-a si vorbit putin, spre final. Atat. In rest, liniste si atentie. La Dostoievski. La timiditate. La promisiuni. La asteptare. La reintoarceri. Cum va suna?

Cu vorbele zilele noastre (si, mai ales ale lor, ale adolescentilor), visatorul a fost friendzoned. N-a priceput aluzia, s-a incapatanat sa cucereasca fata, a si mintit ca sa-si atinga scopul (minciuna aceasta care, la primele scrieri ale lui Dostoievki, cum e “Nopti albe”, e doar enuntata si lasata undeva plutind, ca o amenintare niciodata implinita, pentru ca in marile sale scrieri de maturitate sa devina punctul in jurul caruia graviteaza constiintele personajelor), a sfarsit invins si singur. Ce sa se demodeze la o astfel de poveste?

Se vede treaba ca, daca lexicul se schimba, se improspateaza, se updateaza, visele, pacatele, sentimentele ne fac inca transparenti privirii unui Dostoievski!

TN Timisoara
Sala Mare
“Nopti albe”
Text: F.M. Dostoievski, adaptare pentru scena de Stefano de Luca
Traducere: Flavia Pantaleone
Regie: Stefano de Luca
Scenografie: Linda Riccardi
Light design: Lucian Moga
Actori: Calin Stanciu Jr., Madalina Ghitescu Petre,
Andrea Tokai, Mirela Puia, Matei Chioariu

Calin Stanciu jr. & Madalina Ghitescu Petre

Madalina Ghitescu Petre & Matei Chioariu

Matei Chioariu & Mirela Puia & Andrea Tokai & Madalina Ghitescu PetreFoto: Adrian Piclisan

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.