Un apartament intr-un complex rezidential nou-nout. Bucuresti, vara, secolul 21. Un barbat ingenunchiaza in baie. Plange, injura si se roaga. La cativa kilometri distanta, se joaca viata fiului lui. Intr-o sala de operatie, prin mainile unui chirurg. Poate chiar cel pe care tatal copilului, asasin profesionist, il asteapta in apartament pentru a-l ucide.
Barbatul se roaga si il injura pe Dumnezeu. Si promite, in schimbul salvarii fiului, sa nu mai faca niciodata fapte rele. Si iar il injura, si iar se roaga. Cu inca si mai mare ravna, cu inca si mai mare patos. Cu furie si disperare. Cu toata mizeria acumulata in zeci, poate sute de crime, cu toata dragostea furibunda de care e capabil un tata.
Satul de indiferenta rece ori de absurdul genuflexiunilor cu care oamenii spoiesc religiosul din vietilor lor, Dumnezeu s-a refugiat, in deceniile din urma, in afara bisericilor. L-am regasit candva, de mult, in “Dekalog”-ul lui Kieslowski, film pe care l-as recomanda oricarui curios sa afle pe unde mai sade divinitatea in zilele noastre. L-am privit, apoi, in “Rouge”-ul care incheia trilogia Trois couleurs a aceluiasi mare polonez, ascuns sub trasaturile inclasabilului Jean-Louis Trintignant. L-am regasit, acum, in barbia tremuranda a la fel de elusive-ului Florin Piersic Jr.
Suntem in vremea crimei. Undeva, in Vechiul Testament: “1. Pentru orice lucru este o clipă prielnică şi vreme pentru orice îndeletnicire de sub cer. 2. Vreme este să te naşti şi vreme să mori; vreme este să sădeşti şi vreme să smulgi ceea ce ai sădit. 3. Vreme este să răneşti şi vreme să tămăduieşti; vreme este să dărâmi şi vreme să zideşti. 4. Vreme este să plângi şi vreme să râzi; vreme este să jeleşti şi vreme să dănţuieşti. 5. Vreme este să arunci pietre şi vreme să le strângi; vreme este să îmbrăţişezi şi vreme este să fugi de îmbrăţişare. 6. Vreme este să agoniseşti şi vreme să prăpădeşti; vreme este să păstrezi şi vreme să arunci. 7. Vreme este să rupi şi vreme să coşi; vreme este să taci şi vreme să grăieşti. 8. Vreme este să iubeşti şi vreme să urăşti. Este vreme de război şi vreme de pace.”
E vremea cand Gambon decide schimbarea liniilor. Ucigasii batrani ies, rand pe rand, din scena. Batrani sau, daca vreti, sentimentali. Dincolo de crimele pe care le-au executat, si-au petrecut vietile agatandu-se de cate ceva. Ucigasul jucat de Florin Zamfirescu (aflat la, poate, cel mai bun rol de cinema al carierei) iubea tigarile, cel al lui Piersic Jr. isi iubea fiul. Mici imperfectiuni, ce vreti, ca doar oameni suntem, nu? Gambon vrea insa mai mult. Mai bun. De fapt, mai rau. Cel mai rau. Perfectiunea raului. Ucigasul jucat de Cristian Gutau.
Cel care s-a asezat candva intr-o ambulanta ca sa petreaca un om catre spital si s-a pomenit privindu-l in ochi cand individul se scurgea din asta lume. “De-as fi avut un telefon sa-l filmez, as fi rupt in doua youtube-ul”, regreta le nouveau ucigas. Altcandva, o pereche de sosete roz, cu I love in stangul si you in dreptul, i-a salvat viata. Cu ochii cand la stangul, cand la dreptul, doi zdrahoni rusi s-au pus pe hohotit si au ratat mijlocul. Si, uite asa, din gag in gag, ucigasul nostru a ajuns in apartamentul de secol 21 si a facut curatenie. Intr-un apartament, in doua, in cate e nevoie. Si-asa nu va opune nimeni nici o rezistenta. Suntem doar in era cand oamenii viseaza doar liniste si curatenie. Le au pe ambele. Din plin!
E vremea crimei. Garda veche a cazut, noii ucigasi sunt la putere. Lichideaza tot ce misca si apoi asteapta. Cu oamenii e simplu, cu timpul, ceva mai greu. How do you kill time in killing time? De-ar stii, de-ar reusi, victoria le-ar fi totala, deshertul deplin. Pana atunci, mai traim o vreme. Si mare grija la Marishica! E rost de feeling acolo!
Ce face Dumnezeu, in asta vreme? Il scoate pe barbat din baie, ii fumeaza toate tigarile, il scoate din apartament, il coboara 12+1 etaje, il duce la Agip, ii pune in mana un pachet Dunhill, il re-pune in lift, 12+1 etaje in sus, o usa data de perete, bang-bang, the end. Nici o fapta rea. Pustiul lui e salvat. Ce face Dumnezeu dintotdeauna, face si acum, in vremea crimei.
“Killing Time”
Romania 2012
Regie & Scenariu: Florin Piersic Jr.
Imagine: Cristian Stan
Montaj: Cristian Gutau
Actori: Cristian Gutau, Florin Piersic Jr., Florin Zamfirescu, Olimpia Melinte