in Fictiune world

Familia, acest teatru & cinema de razboi

TIFF 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Bolnav de Alzheimer, tatal moare. Desi absenta in ultimii 6 ani din viata lui, fiica (Sayeh) isi ia in primire rolul de fiica ultra-indurerata cu maxim profesionalism. Bocete, tipete, istericale, tot tacamul. Desi a avut grija de batran in toti acesti an, varul Majid trece in plan secund, devenind remorca dorintelor lui Sayeh.

Obiceiul locului prevede ingropare rapida. Fiica se opune. Decedatul e depus in camera buna a casei parintesti, pe un pat format din gheata adusa de vecini.

Un testament aparut pe neasteptate vorbeste de predarea cadavrului catre universitatea de medicina in scop didactic. Fiica se opune. Reprezentantul universitatii se infurie si ameninta cu politia. Varul Majid il loveste. Cadavrul incepe sa duhneasca.

Desi cel mai scurt film al competitiei TIFF 2018 (78 de minute), Casa / The home / Ev , debutul in lung-metraj al nu-chiar junelui iranian Asghar Yousefinejad, are un scenariu ce probabil ca depaseste bine suta de pagini. Se vorbeste enorm, pe multiple voci, planuri sonore si narative.

In cuvantul de deschidere, selectionerul si directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilos, l-a descris ca fiind “Sieranevada cu alura de thriller”. Camera lui Hamid Mehrafruz se misca, deopotriva performant si gratios, printre zecile de personaje ce sufoca putinele camere ale casei. Senzatie de inchis, de sufocant, cand vine vorba de duhoarea cadavrului, aproape ca incepi sa te cauti de servetel pentru a-ti acoperi narile.

Chirilov are dreptate, aspectul de thriller e surpriza din parte a doua a peliculei, cea in care curg dezvaluirile. In care distanta dintre aparenta bocetelor si realitatea emotiilor se mareste aiuritor. In care comedia capata accente macabre.

Dincolo de toate, pastrand in minte capodopera lui Cristi Puiu, izbesc vacarmul, ne-oranduirea, cacofonia. Colectia de ego-uri pentru care evenimente gen inmormantare, parastas (si, probabil, nunta, botez / evenimente similare) sunt cadrul ideal pentru gonflare fara numar, fara numar.

Oameni aflati in conflict unii cu altii, macinati de propriile conflicte interioare. Familia, ca un teatru de razboi. Bloc bucurestean, casa de suburbie din nenumit oras iranian, acelasi scenariu. Middle-class de UE, aproape middle-class de Orientul Mijlociu, acelasi decor. Globalizarea duhului neimpacarii.

Casa / The home / Ev
Iran 2017
Regie & Scenariu: Asghar Yousefinejad
Imagine: Hamid Mehrafruz
Actori: Mohadeseh Heyrat (Sayeh), Ramin Riazi (Majid)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.