in Ecrane

In sfarsit, o carte despre Noul Val!

Mare bucurie azi de dimineata, la intrarea in Bastilia: asezata frumos pe masuta de Noi Aparitii din incaperea de la parter-dreapta, o carte nou-nouta de la Andrei Gorzo: “Lucruri care nu pot fi spuse altfel – Un mod de a gandi cinemaul, de la André Bazin la Cristi Puiu”. O carte proaspata si total inedita (nimic publicat in avans in presa) din partea cronicarului de film al “Dilema Veche” si “24-Fun”, cel pe care m-am obisnuit sa-l asez pe tronul parasit prea degraba de Alex Leo Serban.

Pentru starnirea poftei, iata cum incepe volumul lui Gorzo:

“Dupa cum in general se recunoaste, succesul international fara precedent al cinematografului romanesc, in anii 2000, incepe (si se suprapune in buna parte) cu succesul unei anumite formule stilistice, formula experimentata, pentru prima oara la noi, in filmul “Marfa si banii” (Cristi Puiu, 2001) si perfectata in “Moartea domnului Lazarescu” (Cristi Puiu, 2005).

Ceea ce nu s-a recunoscut in egala masura este ca, pentru Cristi Puiu, aceasta formula, acest set de parti-pris-uri tehnice, deriva dintr-o conceptie mai ampla despre ceea ce este medium-ul cinematografic in esenta lui – cu alte cuvinte, dintr-o ontologie, o o epistemologie si o estetica ale cinematografului”

Promit sa revin dupa nerabdatoare lecturare 🙂

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.