Ceva imi spune ca multimile formate din cetateni romani care l-au votat pe Iliescu in turul 2 in 2000, pe Basescu in 2004 si 2009, pe Johannis in 2014, care l-ar vrea premier pe Ciolos dupa alegerile din 2016, care ar fi votat-o pe Hillary acum doua zile si ar fi votat anti-Brexit acum 5 luni sunt, in proportie covarsitoare, identice. Ma includ in fiecare dintre ele. Tuturor acestor oameni le/imi adresez urmatoarele intrebari:
1.Suntem siguri ca intelegem ca o competitie electorala poate fi si pierduta?
2. Suntem siguri ca stim sa primim o infrangere, chiar daca, rational vorbind, ne ingrozesc potentialele consecinte ale acelei infrangeri? Dar o victorie?
3. Suntem siguri ca, in caz de infrangere / victorie, ne comportam altfel (mai decent, mai rational, mai realist, mai tolerant, mai civilizat, mai uman, mai nobil) decat s-ar comporta, in locul nostru, cei din taberele adverse?
4. Suntem siguri ca toti cei care, in situatiile de mai sus, au votat altfel decat noi sunt prosti si/sau inculti si/sau rasisti si/sau misogini si/sau homofobi si/sau xenofobi si/sau ultra-nationalisti si/sau lenesi si/sau asistati sociali?
5. Suntem siguri ca stim cum arata viata prin ochii celor care voteaza altfel decat noi?
6. Suntem siguri ca nu gresim masiv atunci cand simplificam profilul celui care voteaza altfel decat noi? Dar al celui care voteaza ca noi?
6a. De pilda, in cazul US, suntem siguri ca toti votantii pro-Trump sunt misogini, rasisti si xenofobi? Nu e posibil ca parte dintre ei sa inteleaga defectele favoritului lor, fara a le practica in propriile vieti, si totusi sa il voteze, neconsiderand aceste defecte ca fiind decisive? Suntem siguri ca intregul nostru sistem nostru de valori, care are in varf drepturile omului, e, no matter what, superior oricarui alt sistem de valori?
6b. In general, suntem siguri ca binele in numele caruia votam noi in cazurile enumerate la inceputul textului e musai aplicabil oricui, oricum?
6c. De pilda, in cazurile US sau UK, suntem siguri ca toti votantii pro-Trump sau pro-Brexit sunt oameni saraci si/sau oameni care si-au pierdut job-urile si/sau identitatea in urma globalizarii si/sau deschiderii pietei muncii pentru imigranti? Nu e posibil ca parte dintre ei sa fie pur si simplu slab pregatiti profesional si/sau nedispusi sa treaca peste piedici sau probleme peste care semeni de-ai lor trec fara vreun ajutor exterior?
6d. In general, suntem siguri ca raul in numele caruia cei care voteaza altfel decat noi in cazurile enumerate la inceputul textului e integral real si/sau integral cauzat de cauze exterioare subiectului care il invoca?
7. Suntem siguri ca stim sa practicam empatia? Suntem siguri ca, atunci cand incercam totusi sa facem acest exercitiu, nu cadem prea usor si prea repede in auto-flagelare, invinovatindu-ne fara sens de raul din viata altuia, ratand, o data in plus, sansa intelegerii acelui om?
8. Suntem siguri ca e potrivit ca, dupa fiecare dintre alegerile mentionate, sa incepem imediat sa tragem concluzii categorice despre rezultatele lor surprinzatoare? Fie ca e vorba de victorii, fie ca e vorba de infrangeri, n-ar fi oare mai intelept sa ne ingaduim un timp de reflectie, o pauza de cautare, un efort mai indelungat de intelegere?
9. Suntem siguri ca facem priza cu realul? Ca ne evaluam just propriile vieti, vietile celor de langa noi, vietile celor ca noi, vietile celor altfel ca noi?
Nu regret nici una dintre optiunile de vot anuntate in preambulul acestui text. Pus din nou in aceleasi situatii, as opta la fel. Nu-mi place insa felul in care am ajuns sa gandesc, simplificand, si sa ma comport, ridiculizand alta optiune.
Cred ca pericolul extremismelor de orice fel (cu nationalismul cap de lista) este, in lumea in care traiesc, mai mare ca oricand de-a lungul vietii mele. Inteleg sa-l combat prin vot, dar si altfel. Incercand sa ma inteleg si sa inteleg oamenii din jur, oricat de diferiti ar fi de mine. Incercand sa nu pierd legatura cu realul, deci cu adevarul, oricat de divers, nuantat, uluitor de rapid schimbator, ar fi.
Cred ca parte din optiunile oamenilor (me, included) pe care eu le percep a fi gresite si/sau se dovedesc a fi gresite sunt luate din frica, lipsa de incredere (in sine si/sau in ceilalti), complexe (de inferioritate si/sau superioriate), foame de raspunsuri, fuga de intrebari, necunoastere, lene a mintii, blazare, singuratate. Incerc sa ma tratez zilnic impotriva acestor boli. Reusesc rareori.