in Universale

Iures nu e nominalizat la Premiile UNITER 2012!!!

Uriasa surpriza neplacuta a Galei UNITER 2012 este absenta lui Marcel Iures dintre nominalizatii la cel mai bun actor in rol principal. Daca prestatiile acestuia din “Absolut!” la Act si “O scrisoare pierduta” la Comedie nu sunt de marcat macar printr-o nominalizare, atunci inseamna ca am visat ca am vazut poate cele mai bune roluri de comedie din ultimii 10 ani de pe scenele romanesti. Si ca am visat eu n-ar fi nimic, dar au visat si toti ceilalti spectatori, ba si sirul de oameni respectabili, majoritatea critici teatrali, care au scris elogios despre aceste roluri. N-au fost de aceeasi parere Monica Andronescu, Ion Cocora si Ion Parhon, membrii juriului de nominalizari.

Vestea buna este ca, dupa doua editii cenusii in studiorile TVR, Gala revine intr-un teatru: sala Majestic a Odeon-ului va gazdui editia 20. La capitolul premii onorifice, UNITER va imagia memoria lui Alexandru Tocilescu printr-un premiu de excelenta in memoriam. Doua mari vedete ale unor teatre de provincie, Melanie Ursu (Nationalul de limba romana din Cluj) si Valer Dellakeza (Nationalul din Craiova), vor primi pentru intreaga activitate, in timp ce Cristian Hadji-Culea, Judit Dobre-Kóthay si Stefan Oprea vor primi distinctii similare pentru regie, scenografie si, respectiv, critica si istorie teatrala.

In ce priveste portofoliul de premii pentru teatrul viu, batalia pentru cel mai bun spectacol, ce se va purta intre “Ivanov” (Regia: Andrei Serban, Bulandra), “Vizita batranei doamne” (Regia: Alexandr Morfov, TNB) si “Ultima zi a tineretii” (Regia: Yuri Kordonsky, Teatrul National “Radu Stanca” Sibiu), confirma revenirea de forma a teatrului bucurestean. Duelul cel mai pasionant se anunta pentru cea mai buna actrita in rol principal, unde Mariana Mihut (bunica din “Ingropati-ma pe dupa plinta”) si Oana Pellea (vocea si chipul din “Vocea umana”) pornesc cu sanse relativ egale dupa doua prestatii incantatoare. Invingatorul cel mai previzibil se anunta a fi bulgarul Nikola Toromanov pentru antologica scenografie a “Vizitei batranei doamne”.

Lista completa a nominalizarilor, aici.

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.