in Opera Nationala Bucuresti

Lumini nesfarsite

Text publicat in premiera de LiterNet

Concertul numarul 5 pentru pian al lui Beethoven. Imperialul. Premiera in 1811. La Viena.
“Le sacre de printemps”. Igor Stravinsky. Premiera in 1913. La Paris.
“Iubire nesfarsita (Opus 73) – Le sacre de printemps” . Regie & Coregrafie: Renato Zanella. Scenografie & Lumini: Octavian Neculai. Premiera in 2017. La Bucuresti.

Unul dintre cele mai faimoase concerte de pian din istoria muzicii si una dintre cele mai socant-indraznet-avangariste lucrari din istoria baletului intr-un spectacol de dans adus la Bucuresti de italianul Renato Zanella, intr-o versiune revizuita a originalului montat cu doua decade in urma la Viena. Revizuita si imbogatita de decorurile si luminile lui Octavian Neculai.

O prima parte dominata de muzica, o a doua care fixeaza pe retina cuplurile de balerini. Un act intai ce privilegiaza sunetul, o repriza secunda onorand imaginea. Superlativul muzical beethovenian acompaniat de elemente coregrafice incantatoare flancate de episoade mai putin inspirate, bijuteria auditiva stravinskiana potentata de o partitura dansanta semnificativ mai coerenta, mai expresiva, mai armonios asociata muzicii.

Verticale, diagonale, paralele, perpendiculare, cilindri de lumina. Dansatori invaluiti in halouri, dreptunghiuri de intuneric delimitate de bulevarde incandescente, scenografie bazata, in mare parte, pe reflectoare, pe manuirea lor inspirata, pe sincronizarea, nu intotdeauna ideala, dintre spoturile lor si miscarea protaganistilor. Imaterialitatea spatiului, ca un omagiu pentru cea a muzicii.

Intamplare complexa, mizand pe multiple discipline artistice si pe o larga desfasurare de forte, “Iubire nesfarsita (Opus 73) – Le sacre de printemps” uimeste prin prospetime si cutezanta. Pe alocuri inegal si avand inca nevoie de cateva reprezentatii pentru a castiga in rutina si siguranta, spectacolul Operei bucurestene are insa suficiente elemente pentru a-si imbujora publicul.

Urmatoarele reprezentantii sunt programate pe 14 martie si 18 mai 2018.

PS
Din fericire, “Iubire nesfarsita (Opus 73) – Le sacre de printemps” a supravietuit tranzitiei de la interimatul lui Beatrice Rancea la cel al lui Stefan Ignat. Din nefericire, nu aceeasi soarta au avut-o cele trei spectacole in regia lui Andrei Serban, “Vaduva vesela”, “Lucia di Lamermoor” si “Don Giovanni”, care si-au avut premiera in ultimul an si jumatate, dar nu se mai regasesc in programul curent al mereu agitatei Opere bucurestene.

Opera Nationala Bucuresti
“Iubire nesfarsita (Opus 73) – Le sacre de printemps”
Muzica: Ludwig van Beethoven & Igor Stravinsky
Regie & Coregrafie: Renato Zanella
Scenografie & Lumini: Octavian Neculai
Dirijor: Vlad Conta
Pian: Toma-Augustin Popovici
Balerini: Cristina Dijmaru, Ovidiu Matei Iancu,
Mihaela Soare, Bogdan Canila,
Lorena Negrea, Robert Enache,
Andra Ionete, Valentin Stoica,
Ada Gonzalez, Sergiu Dan,
Alexandra Gavrilescu, Adina Manda

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.