in Godot

Maria Tanase 2.0

FNT 2013
25 octombrie – 3 noiembrie
Articol aparut initial pe LiterNet

Gala HOP, program UNITER destinat promovarii tinerilor actori, a inceput la 1 septembrie 1998. De-a lungul anilor, intamplati la Costinesti si Mangalia, au luat felurite premii de interpretare, printre altii, Pavel Bartoş, Anamaria Marinca, Andreea Bibiri, Mirela Oprişor, Dragoş Bucur, Adrian Văncică, Radu Iacoban, Axel Moustache, Ioana Barbu, Lari Giorgescu, Tudor Aaron Istodor. Totul sub conducerea organizatoric-artistica a regizorului Cornel Todea, disparut in vara anului trecut.

Din 2013, managementul artistic a fost preluat de Radu Afrim. Cel mai spectaculos regizor al patriei fata cu viitorul ei actoricesc. Hop si tema editiei: “Sunt actor, sunt spectaculos”. Au urmat patru zile de monoloage, cantari, dansuri, mini si maxi-spectacole. A fost loc si de un atelier, “Maria Tănase – 1913-2013”, coordonat de muzicantul Vlaicu Golcea. Din acel atelier, Afrim si Golcea au decupat un spectacol, “Hai Iu Iu Nu Hey You You”, care si-a avut premiera la Godot Cafe-Teatru in seara de miercuri, 30 octombrie, a FNT-ului 2013.

Subintitulat “concert remix-uri Maria Tănase”, spectacolul inseamna o suita de 13 melodii din repertoriul faimoasei Marii, electro-orchestrate live de Golcea-himself si cantate cu imaginatie, pathos, umor si neobisnuit de mult talent de 15 dintre participantii la sus-mentionata Gala HOP. In rol de guest-stars, Maia Morgenstern deschide balul (cu “Doda, doda” la microfon si pahar de vin rosu) si revine pe scena pentru savuroase de momente clubbin’ & pogo, iar Andrea Gavriliu (creatoarea excelentului “Zic Zac”) si Ioana Marchidan completeaza coregrafic parte din muzichii.

Dincolo de toate acestea, tribute-ul Maria Tanase inseamna o imensa sansa pe care generozitatea afrimiana o ofera unui grup de tineri care au nevoie, mai mult decat orice pe lume, de sansa de arata ce pot. Asa cum exista antrenori de fotbal care, pe timpul cantonamentelor din pauza competitionala, aleg sa le dezvolte jucatorilor capacitatile motrice, atentia si spiritul de echipa prin intense partide de handbal, la fel Afrim alege sa-i prezinte pe juni publicului larg nu recitand monoloage ori jucand spectacole clasice de teatru, ci cantand, dansand si interactionand in fumul, sunetul si video-ul de club (acest cabaret al noului mileniu).

Intr-un spectacol caruia nu i-ar prisosi o insiruire ceva mai putin abrupta a scenelor, eventual prin schitarea unui minim fir narativ care sa uneasca ceva mai puternic fragmentele, straluceste, in primul rand, Aida Avieriţei (“Trei focuri arde pe lume”), ale carei energie si expresivitate au entuziasmat sala. Beneficiind de cea mai fredonabila partitura muzicala (“Uhăi, bade”), umorul si talentul Ruxandrei Maniu, marea castigatoare a Galei HOP, au primit cea mai consistenta portie de aplauze. Cu o interpretare senzuala a melodiei “Gheorghiţă”, Emőke Pál l-a “agatat” pe un Ioan Paraschiv lasat la bustul gol si avansand cu brutalitate, prada dorintei nestavilite, printre mesele ticsitei sali de la Godot. Flavia Giurgiu a frazat in chip special “Lume, lume”, realizand o bresa binevenita in succesiunea sonora parca prea electro a spectacolui. Beneficiind de o scenografie vivanta cu totul speciala, Irina Antonie  a prestat o “Mărie şi Mărioară” delicioasa. In fine, ansamblul masculin de 5 (Ioan Paraschiv, Dumitru Georgescu, Gabriel Sandu, Anghel Damian, Rareş Andrici) a nascut hohote colosale cu un “Hai, Iu, Iu” in stil Furdui-Iancu & co.

Cu umor, indrazneala, prospetime si risipa talent, Maria Tanase e astfel omagiata la un secol de la nastere in chipul cel mai frumos cu putinta. Generatia ce va sa vina rade, canta si danseaza pe cantecele celei care i-a refuzat si ii refuza inca folclorului soarta Etno-Fuego-Muraristica.

Godot Cafe-Teatru
“Hai Iu Iu Nu Hey You You”
Regie: Radu Afrim
Muzica: Vlaicu Golcea
Actori: Aida Avieriţei, Ruxandra Maniu, Emőke Pál, Flavia Giurgiu, Irina Antonie,
Ioan Paraschiv, Dumitru Georgescu, Gabriel Sandu, Anghel Damian, Rareş Andrici,
Andrea Gavriliu, Ioana Marchidan,
Ilona Brezoianu, Melania Rusu, Simona Arsu, Amalia Huţan, Lorena Luchian, Alexandra Caras

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Webmentions

  • Aida de Teatru | Daily Acting

    […] alte doua luni, in plin FNT, s-a nascut “Hai Iu Iu Nu Hey You You”, continuare firesc-entuziasmanta a Galei HOP 2013. Intr-un spectacol proaspat, indecent de viu si […]