in Ecrane

O ceasca de cinema

1929 – Chicago
“Some like it hot” (pre numele sau mioritic “Unora le place jazz-ul”), secventa de deschidere. O masina mortuara pazita strasnic de baieti inarmati ruleaza cu viteza. Din negura noptii, un vehicul al politiei porneste focul asupra ei. Din cosciugul gazduit de auto-dric, gaurit bine de gloantele politistilor, incepe sa curga lichid. Suntem in plina prohibitie si cosciugul&dricul erau, de fapt, o buna acoperire pentru transportul de licori alcoolice.

Banditii scapa de atac si duc marfa catre “priveghi”. “Priveghi”, adica o imensa petrecere intr-un club ilegal. Pe scena, orchestra (e momentul aparitiei, in film si in istoria cinematografului, a lui Tony Curtis la sax si a lui Jack Lemmon la bass). In sala, chelneri amabil-discreti servesc clientilor bauturi “legale”: ceai, cafea si lapte. Adica, bourbon, coniac si margarita.

2012 – Bucuresti
Seara rece de ianuarie, un restaurant undeva in centru. O masa de patru, doua cupluri.
“Am vrea o limonada, un ceai, un Heineken si un J&B mic.”
“Stiti, e trecut de 5. , nu prea se poate servi alcool”.
Search rapid prin memorie. Google helps, too: “Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a decis interzicerea comercializarii de bauturi alcoolice pe o raza de un kilometru in jurul Pietei Universitatii. Decizia s-a luat ca urmare a unei solicitari din partea Jandarmeriei Romane, in urma protestelor violente care au avut loc pe raza Pietii Universitatii. Din fericire pentru petrecaretii Capitalei, interzicerea se aplica doar pentru perioada 17 – 23 ianuarie si doar intre orele 17 si miezul noptii.”

“Dar haideti c-o rezolvam intr-un fel”, spune chelnerul zambind. Peste mai putin de un minut, reapare cu doua sticle si un pahar. Goleste jumatate de Heineken in pahar.
“Va rog sa puneti sticla sub masa, langa scaunul dumneavoastra. Pe masa, sa lasati Berngenbier-ul asta fara alcool.”

Chelner iese.
Chelner intra.
“Ceaiul dumneavoastra, domnule”, il anunta complice pe prietenul care-si comandase whisky. Eticheta de respectat in vremuri ne-prohibitive nu se dezminte, totusi. Langa ceasca neaburinda, aseaza o imensa cupa cu cuburi de gheata :).

 

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.