in Xtra

Omul, ce mandru suna acest cuvant!

Prolog
Ca un omagiu pentru Dostoievski si toti ceilalti, Andrei Plesu grupeaza toate acele interogatii fundamentale fara de care viata unui om nu se deosebeste cu nimic de aceea a unui animal sub numele “intrebari rusesti”. Exista si o categorie de fapte pe care ma incumet sa le numesc “rusesti”, fie si pentru ca pe lumea asta mai exista si cate un Cehov.

Intamplarile
Candva, in anii ’90, intr-o seara pustie prinsa undeva intre Craciun si Anul Nou, un barbat calatorea cu metroul bucurestean. Mirosea urat si arata respingator. Un homeless beat. Facuse rost cumva de o cutie cu bomboane. Raffaello, cam cele mai scumpe din epoca. Leganat de miscarile imprevizibile ale metroului, omul strazii pasea dezordonat prin vagonul metroului si oferea fiecarui calator cate o bomboana. Nu cerea nimic, nu spunea nimic, doar intindea cutia si zambea.

Sambata seara, pe noul si superbul stadion al Clujului, in pauza meciului cu marea rivala CFR, suporterii lui “U” Cluj au facut cheta in peluza si au strans, intr-o punga de plastic transparenta, 65 de milioane de lei vechi. La finalul meciului, unul dintre suporteri a intrat la vestiare si i-a inmanat punga “capitanului” echipei.  “U” tocmai pierduse meciul cu 2-1. Din cauza financiare, echipa probabil ca se va desfiinta.

“E doar o echipă, spun unii, o echipă pierzătoare. Dar cine e iubit nu are cum să piardă. Pierzi cînd ești singur, nu cînd ai 1.000 de inimi și 1.000 de vieți. Și cred că unul, cel puțin, dintre suporterii clujeni a avut, măcar pentru sine însuși, un discurs simplu.

<<Te iubesc, mamă, dar nu ca pe U – așa că dă și tu măcar un sfert din pensia ta, mamă dragă, în seara asta de toamnă, că nici mai săraci nu ne-om face brusc și nici mult mai bogați nu am fi fost.>>”

Oana Dusmanescu – Specia “U” – Gazeta Sporturilor – 26.11.2012

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. foarte frumos gest.
    da chiar justifica ‘Omul, ce mandru suna acest cuvant!‘?
    Altfel ne deranjeaza titlurile bombastice din presa, aici avem un public care sustine prin donatii o cauza, e o stire placuta, mai ales in Romania, dar, chiar mind-fuckin’-blowin’? E prima data cand se intampla asa ceva?