in Sfumato Laboratory Theatre

Operele complete ale lui NV GGL

Festivalul International de Teatru Interferente 2016
Text publicat in premiera de LiterNet

Spre deosebire de Operele complete ale lui WLM ŞXPR, joaca parodica cu intreaga dramaturgie a superstarului de la Stratford prestata in 1987 de cei trei americani inventivi responsabili si pentru trupa teatrala itineranta Reduced Shakespeare Company, OOOO – Visul lui Gogol e lucru semnificativ mai serios. Creatorii Sfumato Theatre Laboratory din Sofia (an de nastere: 1989!), Margarita Mladenova si Ivan Dobchev, au pornit de la 4 din operele uluitor-de-avangaristului rus (povestirile Nevsky Prospect, Ivan Fiodorovici Şponka si matusa sa si Insemnarile unui nebun, plus piesa Casatoria), au dat la o parte buna parte din text, pastrand totusi halci semnificative, si au creat, in 2009, un spectacol ce incearca sa aduca la lumina unele dintre esentele tari gogoliene care au traversat cei peste 150 de ani trecuti de la moartea sa.

A rezultat un spectacol de aproape doua ceasuri, jucat in ritm alert, poate prea alert, de 8 actori plini de energie, in frunte cu inepuizabilulul Hristo Petkov. Beneficiind de o scenografie minimalist multi-functionala (un catwalk prevazut cu trape, numa’ bune de ascuns trupurile sau, din contra, de pus in valoare profilurile actorilor), montarea are ca fir unificator motivul visului / cosmarului si ca obsesie primordiala a personajului central etern-masculin relatia cu femeia, romantic-dorita ori post-modern-instrainata. Din pacate, desfasurarea prea rapida a actiunii, coroborata cu necesitatea de a prinde traducerea atarnand deasupra scenei, fac dificila urmarirea spectacolului, mai ales in portiunea, corespunzand Casatoriei, in care personajele se aglomereaza si replicile se suprapun, producand episoade cacofonice si cacovizuale.

Cand insa detaliile identitare ale feluritelor personaje secundare sunt ignorate, cand focusul priveste el-ul principal, prada iluziilor, fricilor ori nebuniei, cand 3-4 actori, formand ansambluri impecabil sincronizate, produc scene de grup din Sankt Petersburg-ul aristocratic ori din ruralul bizar-tenebros al epocii, “OOOO – Visul lui Gogol” e cuceritor si memorabil. In plus, piesa reuseste sa evoce in chip remarcabil atat de particularul stil literar gogolian, acel mix de observatie cotidiana vizitata de o minutie aproape maniacala, de ironie a moravurilor social-politice atingand hiperbole supra-realiste, de auto-analiza impinsa pe culmile absurde ale cinismului.

Gogol descompune lumea din jur, dezvrajindu-i parte din miturile ce o fac sa functioneze de secole (care se intind inainte, in timpul si mult dupa disparitia sa). Mladenova si Dobchev aduc la zi ritmurile gogoliene, dezvaluind actualitatea intensa atat a moravurilor satirizate acum aproape deoua secole, cat si a unui nelinistitor, acut si intens personal sentiment de inutilitate, de lipsa de orizont si sens a existentei umane.

Sfumato Theatre Laboratory, Sofia
OOOO – Visul lui Gogol
Adaptare dupa
povestirile Nevsky Prospect, Ivan Fiodorovici Sponka si matusa sa, Insemnarile unui nebun
si dupa piesa Casatoria
de N.V. Gogol
Adaptare & Dramatizare & Regie: Margarita Mladenova & Ivan Dobchev
Scenografie & Costume: Daniela Oleg Liahova
Muzica: Assen Avramov
Actori: Hristo Petkov, Tsvetan Alexiev,
Ognyan Golev, Antonio Dimitrievski
Snezhina Petrova, Albena Georgieva,
Miroslava Gogovska, Katalin Stareishinska

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.