Intr-o prima forma, acest articol a aparut in vara lui 2015. Informatiile au fost aduse la zi in versiunea curenta (ianuarie 2016). Promit sa produc cate un update trimestrial 🙂
Conform universitateadebere.ro, cu berea artizanala lucrurile stau cam asa:
“La inceput (anii ’70), in Marea Britanie, au aparut microberariile si criteriul de baza era ca fabricau bere in cantitati reduse, dupa retete si cu metode traditionale. Pe masura ce “miscarea” a prins avant, termenul de “bere artizanala” (craft beer) a inceput sa fie folosit.
Au intrat si Americanii in discutie si ei spun ca o berarie artizanala trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
– Sa produca sub 7 milione de hectolitri anual.
– Sa fie independenta
– Sa foloseasca retete traditionale sau inovative (ingrediente si fermentatie)”
Teoria fiind stabilita, cum stam, asadar, cu practica de craft beer mioritice?
In octombrie 2015, au aparut Zaganu Rosie (red ale nepasteurizat, 7% alcool) si Zaganu IPA (IPA american, 5.7%), ambele comercializate in sticle de 330ml.
La LOKAL, am incercat, la final de iunie 2015, o dementiala IPA (mai exact, imperia
Tot din 2015, exista si micro-beraria miticista Ninkasi, de gasit in vestul orasului, care produce Sikaru in 4 variante: Sikaru Golden Ale (blonda, 5.5%, nefiltrata, nepasteurizata), Sikaru IPA (blonda, 5.5%, nefiltrata, nepasteurizata), Sikaru Wit/White (alba, 5%, nefiltrata, nepasteurizata) Sikaru Stout (neagra, 5.5%,nefiltrata, nepasteurizata).
Tot la barul de pe Aurel Vlaicu, am descoperit Nemteana, o blonda nefiltrata nepasteurizata cinstita, proaspata si aromata, fabricata la Roman de fabrica omonima.
In parte
Pe segmentul non-alcoolic, Brasovul aprovizioneaza locante precum LOKAL cu 6 variatiuni de Ginger Beer (ghimbir & cirese / aloe vera / lamaie / afine / merisor / ananas-pere) produse de Laboratoarele Merlin.
La capitolul probabil-neimbuteliata, Clujul se lauda cu Klausen Burger si ale sale 3 soiuri: Gold, Weiss, Dark. O exista si la sticla?
Tot la Cluj, Ursus Nefiltrata e de gasit doar in Fabrica de Bere, cea care, intre 1878 si finalul deceniului trecut, a produs marca-simbol a Ardealului. Intre timp, Ursus s-a mutat la Buzau.
Sigur nu exista la sticla, ci doar la botu’ cheval-ului soiurile Berestroika (Rosie, Blackie, Goldie), produse si baute in cartierul evreiesc al Bucurestiului.
Exista chiar si o componenta academica a bericicii artizanala. La Universitatea “Dunarea de Jos” din Galati, in cadrul Facultatii de Stiinta si Tehnologia Alimentelor, putinii studentii pot face practica in cadrul unei statii-pilot de bere inaugurate in 2014 in cadrul unui proiect prestat pe bani UE.