in UNATC

Scurtă lucrare de dizertație

Gala Absolventilor UNATC 2019 – Master
Text publicat in premiera de LiterNet

“Cerere in casatorie”. O piesa scurta. Un act. O farsa, se spune.

Unul dintre textele de tinerete ale lui Cehov. Cunoscut si sub numele “Poiana Boilor”. Unul dintre cele mai jucate. Mai ales, in scolile de teatru. De pilda, la UNATC.

Cum ar fi, de un exemplu, la Gala Absolventilor UNATC 2019 – Master. In sala din Centrul Istoric a Teatrului Mic. Intr-o seara ultra-ploioasa de mai.

Trei personaje. Textul vorbeste de o juna, un aproape-tanar-dupa-canoanele-epocii pretendent si tatal fetei. In versiunea profesorului Radu Gabriel, tatal devine mama (Anca Munteanu) care, in ziua vizitei pretendentului, zugraveste casa (scenografie: Maria Alexandra Ivan).

Fiica (Alexa Tofan) ajuta si, in plus, pregateste o mancarica de mazare din care, mai tarziu, il va servi pe el, pe Stepan Stepanovici (Gabriel Vatavu). Portia de mazare va fi asezata pe o fata de masa alb-rosie care, initial, i-a servit frumoasei tinere drept batic.

Nici caciula cu urechi a lui Stepan nu va servi exclusiv scopului pentru care a fost conceputa. La momentul izbucnirii primului dintre scandaluri, ea va deveni prada de razboi si va fi tratata ca atare.

Insiruirea de gaguri, privilegiata de coordonatorul spectacolului in dauna comediei de moravuri, le ofera celor trei viitori actori sansa prim-plan-ului starnitor de rasete. Scurtele monoloage sunt gandite pentru a amplifica ratia de haz. Publicul reactioneaza generos, uneori induiosator de generos.

Ritmul e convingator, cele 45 de minute trec repede si placut. Emotia examenului (vorbim, totusi, de o Gala a Absolventilor UNATC – Master echivalenta cu teza de dizertatie) se simte, totusi. Asimilarea spectacolului in programul Teatrul Mic (co-producator) va avea cu siguranta darul sa risipeasca tracul, sa extinda duratele, sa ingaduie asezarea deplina in rol.

Prezentul incurajeaza, dar nu garanteaza. Viitorul ramane, asa cum ii sade bine, in ceatza.

Master Arta Actorului
Clasa: Prof. Radu Gabriel
Teatrul Mic – Sala Studio
“Cerere in casatorie”
Text: A.P. Cehov
Regie & Coordonare proiect: Radu Gabriel
Scenografie: Maria Alexandra Ivan
Actori: Alexa Tofan, Anca Munteanu, Gabriel Vatavu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.