in Fictiune european

Sistemul, asadar

Les Films de Cannes à Bucarest 2019
Text publicat in premiera de LiterNet

Vorbim mereu de sistem. Aproape indiferent de context. Uite, de pilda, Joker-ul lui Todd Philips si Joaquin Phoenix. “Daca sistemul (de sanatate, bunaoara) avea grija de el, nu ajungea ce a ajuns”, zicem cu naduf.

Fratii Jean-Pierre si Luc Dardenne aduc pe ecran, in “Le jeune Ahmed”, sistemul. Mai exact, acea portiune din el care il ia in primire, in Belgia, pe orice adolescent cu porniri violente. De pilda, pe Ahmed (Idir Ben Addi), 13 ani, cazut sub influenta unui frate mai mare si a unui imam (Othmane Moumen) ce ii potenteaza fascinatia pentru un var care a ales varianta hardcore a fundamentalismului islamic.

Usor, dar sigur, Ahmed-ul lui Idir Ben Addi (impresionanta capacitatea fratilor Dardenne de a descoperi adolescenti dintre cei mai diversi capabili sa duca in spate, ultra-convingator, filme dintre cele mai dificile) se distanteaza de propria mama, de propria sora si de propria profesoara. Cu toatele, se abat de la ceea ce el considera a fi dreapta credinta.

Initiativa profesoarei de a preda araba si altfel decat prin intermediul Coranului grabeste radicalizarea pustiului. Inarmat cu un cutit ascuns la soseta, Ahmed incearca sa o pedepseasca pe necredincioasa.

Pentru tentativa de crima, adolescentul este plasat intr-un centru de reeaducare, stabiliment aflat undeva la granita intre internat si inchisoare. Cu alte cuvinte, in viata lui Ahmed intervine sistemul.

Sistemul e personificat de un educator (Olivier Bonnaud, Julien din precedentul film al fratilor Dardenne, La fille inconnue ), de o psiholoaga, de o profesoara, de un avocat si de un personal auxiliar numeros. De asemenea, sistemul inseamna o familie (tata – fiica) in care a carei ferma Ahmed lucreaza in fiecare zi de miercuri. Fiica, Louise, (Victoria Bluck) are varsta lui Ahmed.

Fiecare dintre acestia se comporta ireprosabil. Scenariul nu ne lasa nici o secunda senzatia ca vreunul dintre acesti oameni l-ar trata pe Ahmed altfel decat cu maximum de profesionalism. Louise ii arata si afectiune. Multa. Sincera. Adolescentina. Va fi suficient?

Ecranizata cu obisnuita precizie, concizie si austeritate (inca un film al Dardenne-ilor in care nu se zareste soarele) cu care ne-au obisnuit cei doi mari regizori, povestea ne pune fata in fata cu cevasazica un sistem in carne, oase, proceduri, cunostinte invatate, intelese, aplicate.

Asa arata mult-hulitul angrenaj in versiunea sa populata de oameni de buna-credinta, ce incearca sa isi faca meseria cat pot de bine. Cum l-am fi judecat daca, din tot “Le jeune Ahmed”, am fi fost facuti partasi (de pilda, prin intermediul unei stiri de presa) doar la epilog?

Le jeune Ahmed
Belgia & Franta 2019
Regie & Scenariu: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Imagine: Benoît Dervaux
Actorie: Idir Ben Addi, Olivier Bonnaud, Victoria Bluck

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.