in Xtra

Suntem juma’ de milion, cautam reprezentanti!

OK, de acord, poate ca Digi24 si HotNews exagereaza, poate ca cifrele participantilor la mitingurile din Piata Victoriei & Co din Bucuresti & Co nu sunt atat de mari precum cele raportate de cele mai importante si populare surse media ale demonstratilor. Oricum am numara, insa, orice sursa cat de cat civilizata am cita, putem spune linistiti ca in miercurea si duminica de dupa 0UG 13 pe strazile Romaniei au fost jumatate de milion de oameni care au cerut abrogare si demisie.

Despre meritele si beneficiile acestui impresionant, neasteptat si tulburator exercitiu de civism s-a tot scris si se va mai scrie. E, pana la urma, vorba de una dintre cele mai importante manifestari ale unei bucati de societate romaneasca din istorie. In masura in care pretuim adevarul si reflectarea realitatii, seria aceasta de mitinguri se cuvine predata si dezbatuta in cadrul orelor si cursurilor de istorie, sociologie ori psihologie sociala.

Si totusi, jumatatea aceasta de milion de oameni are o mare problema. E aproape perfect neprezentata in Parlament, in Primarii, Consiliile Judetene si Locale. Singura institutie condusa de reprezentanti alesi care incearca sa tina pasul e Presedintia. Incearca sa tina pasul, adica urmeaza glasul si vointa oamenilor, nu le provoaca. Nu Johannis a starnit Piata Victoriei, cum inept urla parte din Romania, ci fix pe dos. Johannis are meritul de a fi inteles, nicidecum pe cel de a fi provocat intamplarea.

Jumatatea de milion de oameni in strada obtinand abrogarea inseamna democratie. Dar in Romania, ca si in restul tarilor civilizate, democratia intelege sa lase locul democratiei reprezentative. Acesta e sensul alegerilor. Abia cand alesii se departeaza major de vointa alegatorilor adjectivul “reprezentativa” devine ilizibil si revenim la democratia primordiala. Ceea ce OK ca solutie de avarie, dar nu e OK ca mod de viata. Prin urmare, avem nevoie de reprezentanti. In Parlament, in primarii, in Consilii Locale.

De oameni care sa incerce sa puna in practica (aka in legi, in hotarari, in toate formele de exprimare si actiune legislativa) vointa unei portiuni semnificative a populatiei. Desigur, aceasta vointa intra in conflict cu vointa celorlalte portiuni de populatie (cea reprezentata de mitingurile de Cotroceni si cele, multe, neprezentante de vreo actiune de strada) si e nevoie de negociere, de compromis pentru a face caruta sa mearga inainte.

Momentan, insa, pana la negociere si compromis, oamenii din Victoriei & Co nu sunt reprezentati. Cu tot dragul, dar si amarul, USR nu ne reprezinta interesele decat intr-o masura infima. Adevaratii reprezentanti ai vocilor pietei sunt cei cativa jurnalisti super-OK (sa nu uitam ca de odiosenia numita OUG 13 aflam la zile distanta daca nu exista HotNews). Iar sursa de informatie strict tehnic-juridica e un judecator care alege sa se exprime public: Cristi Danilet. Din nou, situatia ar fi OK pentru un moment de criza, dar nu poate reprezenta un mod de viata.

Nu avem nevoie ca parlamentarii USR sa doarma, voluntar sau nu, in Parlament. Nu avem nevoie de exercitii de imagine, cu fugariri copilaresti pe culoare, cu pancarte strecurate in spatele dinozaurilor din PSD. Cu atitudinea asta de pusti pusi pe harjonit neni seriosi, parlamentarii USR nu vor obtine decat radicalizarea votantilor pro PSD si o privire mirat-ingaduitoare din partea celorlalti.

Avem nevoie ca parlamentarii USR sa doarma bine acasa si, atunci, cand merg in Parlament, sa produca acele actiuni care aduc valoare manifestatiilor din Victoriei & Co.

  • De pilda, sa produca, dupa fiecare intamplare cu efect juridic (abrogare, demisie ministru, decizie Curte Constitutionala), informatia strict tehnica pe care altfel o asteptam toti de la FB-ul lui Danilet.
  • De pilda, sa aseze in termeni juridici revendicarile Pietei si sa se bata, cu arme parlamentare (initiativa legislativa, interpelari, luari de cuvant, etc.) pentru transformarea lor in realitate.
  • De pilda, sa preseze zi de zi pentru aducerea cat mai grabnica pe ordinea de zi a OUG 14 si nu doar pentru votarea ei, ci pentru votarea ei DUPA ce sunt eliminate, prin dezbatere parlamentara, aspectele neconstitutionale semnalate de Danilet & Co.
  • De pilda, sa clarifice pana in panzele albe care e statutul OUG 13, daca e sau nu nevoie de dezbaterea ei in Parlament la momentul actual, daca ea poate sau nu sa fie reactivata in functie de soarta suratei ei consecutive.
  • De pilda, sa comunica zilnic, via FB, actiunile prestate si rezultate obtinute.
  • And so on.

Piata se ocupa de pancarte, de scandari, de lovituri de imagine. Treaba celor care vor sa o reprezinte e sa produca acelasi gen de impact la locul lor de munca. Piata a obtinut o prima victorie, partiala: abrogarea OUG 13 prin OUG 14. Ajutorul oferit de USR: zero. Acum e treaba celor care si-au obtinut mandatul pe baza emotiei de la Colectiv sa puna umarul la urmatoarele victorii. Prin umar, inteleg creier, ratiune, echilibru, competenta, determinare, putere de munca. Nu inteleg defel emotie. Emotia e in Piata si e bine sa ramana acolo!

 

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.