Text publicat in premiera de LiterNet
Luni, final de noiembrie. Seara molcoma, care incheie o zi indelung ploioasa. Vizavi de Casa TIFF, in Biserica Piaristilor, lume ca la nunta. Nu e o seara obisnuita. In interiorul somptuos, o uriasa luna se lasa fotografiata din toate obiectivele. Museum of the Moon a britanicului Luke Jarram e la Cluj.
Pe prima strada perpendiculara pe Universitatii, incep sa se aseze sediile UBB. Rectoratul, facultatile, centrele de studii in limbi straine. La numarul 5, pe Kogalniceanu, un gang intunecos si umed. O scara conduce la etajul 1, cel al salilor dedicate, in buna parte, Facultatii de Teatru si Televiziune. Usa cea mai departata de scara desparte holul de studioul Harag György.
Trei randuri lungi, primind spre 40 de scaune. Un spatiu de joc cub ce va primi fix 14 actori. Studenti-actori. Parte din promotia anului ce va sa vina. Clasa Mara Opris & Ionut Caras. “Minuni si cioburi de oglinda”. Spectacol de anul 3, actorie, semestrul 1. Dramatizat & inscenat de cei doi profi.
Carti. Carti fara poze. Pagini. Pagini zburand. Alice intra in poveste prin gaura de iepure. Studentii intra in poveste prin pagina de carte zburand. Fara poze. Cine ar fi crezut ca tocmai ea, sursa de plictis, se va dovedi atat de altfel? Cine a avut curiozitatea sa o citeasca?
Iepuri, lame, pisici, catei, flamingo, curcani, pasari, animale, fiinte felurite. De pamant, de aer, de apa. Cand sa le retii, dispar. Cand sa le antologhezi, le uiti. N-ai ce sa cuprinzi cu privirea, cu intelegerea. Totul e sa te lasi dus.
Actorii te fura cat ai zice Lewis. Sau Caras. Sau Stanislavski. Pe scena, sunt, pe rand, 3 Alice: Giorgiana Coman, Calița Nantu, Ioana Emilia Luculescu. Ba chiar 4, daca adaugam si scena Francescai. Fülöp. De fapt, adevarata / adevaratul Alice esti tu, spectatorul. Nimic din ce vezi n-ai mai vazut pe strazile orasului. Nici chiar in biserici. Si nici nu vei mai vedea, daca vei scapa. Daca vei vrea sa scapi.
Regina de rosu (Daniela Purcărea), regina de alb (Francesca Fülöp), rege de rosu (Călin Graur), ducesa de tutti culori (Robert Iosif, oh, yeah, darling!), palarier (Ioana Moldovan). Carti de joc dand cu vopsea, japonezi, chinezi si alti -ezi dand cu chai. Iar ne-am luat cu enumerarile, iar am pierdut firul. Greu se mai dezbara omul de metodele batatorite! Nu mai bine un cantec vesel sa cantam?
Vesel, zglobiu, zbanghiu. In plina dolce vita by Ada Milea, pac, pica momentul riguros: Adrian Strâmtu a instruit, actorii executa. Se numeste step si se presteaza, solo / in grup, inca din anul 3, semestrul 1. UBB, mama!
Intamplat intr-un ritm de poem rock, cu decoruri artizanale handmade & handheld, jucat cu o placere si o exuberanta care care chiar reusesc sa puna semnul egal intre studentime si tinerete (truismul asta nu mai e de multa vreme integral adevarat), “Minuni si cioburi in oglinda” face minuni la nivelul jocului in echipa, privilegiind, pe rand, mai toti membrii trupei. Pardon, grupei. De fapt, termenii se confunda, in acest caz. Poate de asta Clujul are, in fiecare dintre cele doua teatre mari ale sale, cate o trupa pe care pasionatii domeniului pot sa o recite cu ochii inchisi, pe modelul microbistilor si al marilor echipe de fotbal. Spiritul de echipa de la scoala se invata!
Lumea minunilor. Lumea oglinzilor. Pesemne ca exista in fiecare oras, pe fiecare strada, in fiecare biserica, in fiecare facultate, in fiecare teatru. Mai e nevoie doar de Alice. La toate varstele, la toate job-urile, in toate imprejurarile.
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj
Facultatea de Teatru si Televiziune
Studioul Harag György
Actorie, Anul III, Grupa A, Promotia 2019
Clasa Mara Opris & Ionut Caras
“Minuni si cioburi in oglinda”
Text initial: Lewis Carroll – Alice in Tara Minunilor & Alice in Tara Oglinzilor
Regie & Adaptare: Mara Opris & Ionut Caras
Muzici: Ada Milea
Step: Adrian Strâmtu
Actori: Calița Nantu, Giorgiana Coman, Ioana Emilia Luculescu,
Francesca Fülöp, Ioana Moldovan, Daniela Purcărea,
Cristina Casian, Robert Iosif, Ștefan Liță,
Ștefan Dogaru, Ștefan Iancu, Viktor Hegedus,
Călin Graur, Yannick Becker