Text publicat initial de LiterNet
A fost, mai intai, “Cainele gradinarului”, spectacolul gandit de Florian Pittis. Pentru Bulandra (Gradina Icoanei), pentru Romania finalului de ceausism (’88-’89), pentru epoca aceea cand toate culorile se conjugau in nuante de gri. Cu Emilia Popescu, Marcel Iures, Oana Pellea, Mihai Gruia Sandu, Manuela Ciucur, Razvan Ionescu si, evident, Motu’. Pe muzica lui Sorin Chifiriuc. Un text de la 1618 ca o ancora aruncata peste secole, vorbit si cantat de o mana de actori ce incercau sa gaseasca in trecutul indepartat o bruma de sens pentru mizeriile absurdului cotidian. O supapa ingaduind aer proaspat intr-o camera gazduita de un bloc scorojit ce aducea periculos de mult cu un cosciug.
La 26 de ani distanta, remake-ul gandit de Serban Puiu (regie), Stefan Velniciuc (profesor coordonator) si Doru Ana (coordonator an III Arta Actorului UNATC). Pentru Palatul Copiilor (sala Ion Cojar), pentru Romania in UE si in libertate, pentru epoca in care toate culoarile sunt cu putinta. Cu Teodora Daiana Pacurar, Daniel Nuta, Valeria Stoian, Serban Chitu, Oana-Maria Dragne, George Burcea, Vlad Ianus, Mihail Eftimie, Vladut Binzoiu, Vlad Jinga. Pe aceeasi muzica a lui Sorin Chifiriuc, plus cateva slagare pop-rock americano-britanice, cu versuri la subiectul piesei, prestate live de studentii-actori. Acelasi text, ce se apropie vertiginos de 400 de ani, ca o dovada ca gandirile si razgandirile junetii amoroase nu cunosc determinari temporale. Intre epoca trubadurilor de curte nobiliara si cea a selfie-urilor de facebook hipsteresc sunt doar diferente de nuanta. Astazi, nu mai e nevoie de supape si pana si o cladire ridicata in hidosul stil nord-coreeano-ceausist poate gazdui o sala de teatru faina, capabila sa faca partial uitata legendara Casandra din Centrul Istoric.
Ideea remake-ului e cat se poate de inspirata. Greu de spus daca exista o legatura intre ideea acestui musical si “Hai Iu Iu Nu Hi You You”, excelentul spectacol produs de Radu Afrim si oamenii antrenati de el la Gala HOP 2013. Cert e ca, din nou, un grup de tineri studenti sunt chemati sa recite si sa cante (cu dansul, mai usor), sa interactioneze cu publicul, sa cucereasca scena, dar si sala ori camera de sunet si lumini. “Sunt actor, sunt spectaculos” era deviza HOP-ului 2013 coordonat de Afrim. Spiritul ei se trasmite acestui spectacol studentesc ce emana prospetime, istetime, pofta de de joaca.
Cu exceptia unui debut mai tern si a unor momente muzicale cand vocile actorilor (a lui Daniel Nuta – Teodoro, cu precadere) nu reusesc sa invinga volumul instrumentelor, “Cainele gradinarului”, versiunea in libertate, curge coerent si pasionant, haios si atasant, avand fix acel ingredient de care prea multi dintre actorii si prea numeroase dintre spectacolele clipei par a se descotorosi cu usurinta: tineretea.
Intr-o distributie exuberanta, stralucesc Serban Chitu (Tristan de o versatilitate uimitoare), Valeria Stoian si Oana-Maria Dragne (Marcela si Doroteea fermecatoare, prestatoare de multiple ocheade pontoase), Vlad Ianus si Mihail Eftimie (Ricardo si Federico, direct responsabili pentru cele mai bune momente de umor ale piesei, cu un bonus pentru bass-ul lui Eftimie). Cu un plus pentru partea comica, dar si loc de imbunatatire la capitolele rostire si interiorizarea rolurilor, trupa evolueaza convingator, intr-un ritm de joc excelent ce tine aproape interesul publicului.
In absenta Pittisului, poate ca o buna idee ar fi ca restul distributiei legendarului spectacol de la Bulandra sa fie invitata in sala re-facerii de dupa un sfert de secol. Juriu mai bun pentru a evalua evolutia viitorilor actori decat Pellea, Emilia Popescu, Iures, Gruia Sandu, ceilalti si amintirea emotiilor lor de atunci nici ca s-ar putea gasi.
UNATC – Anul III, Arta Actorului
“Cainele gradinarului”
De Lope de Vega
Remake dupa spectacolul omonim al lui Florian Pittis (Bulandra – 1988)
Regie: Serban Puiu
Prof. coordonator: Stefan Velniciuc
Coordonator an: Doru Ana
Actori: Teodora Daiana Pacurar, Daniel Nuta, Valeria Stoian, Serban Chitu, Oana-Maria Dragne,
George Burcea, Vlad Ianus, Ghighi Eftimie, Vladut Binzoiu, Vlad Jinga