in Odeon

Toate lumea rade, canta si danseaza

Text publicat in premiera de LiterNet

In 2006, “Insula”. Un spectacol in doi, chitara, vioara si voce, Ada Milea & Alexander Balanescu. Londra, Bucuresti, Engleza, romana si altele. Milea.

In 2011, “Insula”. Un spectacol in multi, chitara, tobe, voci, miscare scenica, lumini. Cluj. Teatrul National. Romana. Supratitrare in engleza. Milea.

In 2017, “Jurnalul lui Robinson Crusoe”. Dupa “Insula”. Un spectacol si mai multi, chitari (reci si calde), vioara, percutie, coregrafie, light design. Bucuresti, Odeon. Romana. Maniutiu.

Acelasi text: Gellu Naum. Aceeasi muzica: Ada Milea. De la simplu, la complex. De la folk, la rock. De la muzica si vers, la muzica, vers, scenografie spectaculoasa, personaj-colectiv, cor (idem, desigur), reflectoare sofisticate, dansuri felurite, costume fistichii, machiaje noir, tunsori oldies.

La Odeon, Adrian Damian demonstreaza iarasi ca e scenograful momentului. Aduce apa pe scena si genereaza impulsul care declanseaza piesa. Preia Mihai Smarandache, la chitara, voce si Elvis-look. Urca Alex Neagu, la tobe si la cativa pasi de Mic-ul in care se produce Firma in “Desteptarea primaverii”, cu care “Jurnalul lui Robinson Crusoe” imparte alura rock.

Din fericire, Mihai Maniutiu integreaza infinit mai bine muzica in curgerea spectacolului decat Vlad Cristache. Poate si pentru ca premiera de la Odeon este, de fapt, muzica. Un musical 100%, asa cum era si productia de la Cluj, potentata de coregrafia Andreei Gavriliu, luminile lui Cristian Șimon, costumele Andradei Chiriac, sunetele lui Vladimir Ivanov si proiectiile Anyei Dimitrov. Ar fi frumos de stiut si cine e responsabil(a) de hair & make-up (o minunatie, cum erau, de fapt, si la Cluj!). Si ar fi frumos ca toti oamenii acestia, profesionistii acestia sa fie recunoscuti, an de an, in sectiuni competitive, la Gala UNITER. Dar asta e alta poveste.

Revenind la Naum si la Insula sa. La Milea si la Insula sa. S-ar putea sa fie superlativul carierei ei de pana acum. Si s-ar putea ca noua versiune sa puna in valoare cel mai misto subtilitatile, goangele si ireventele muzicii sale.

Imi place de mor trupa de la Cluj. Pentru Insula si pentru multe altele. E proaspata, e vie, e desteapta, e multi-lateral-talentata. De aseara, lipesc toate adjectivele de mai sus si de trupa Odeon-ului. Domnule, bijuteria asta a lui Maniutiu merita vazuta si ras-vazuta macar pentru multitudinea de instrumente la care presteaza Cezar Antal! Ori pentru felul in care Ruxandra Maniu face din tuba bass. Sau pentru tromboanele lui Marius Damian. Sau pentru vocea lui Dimitrii Bogomaz. Sau pentru tupeul Antoanetei Zaharia. Sau pentru alura lui Ionut Kivu. Sau pentru delicioasele aparitii ale “greilor” Constantin Cojocaru & Marius Stanescu. Sau pentru bucuriile vizual-sonore oferite de Ioan Batinas, Oana Ștefănescu, Diana Gheorghian, Meda Victor, Relu Poalelungi, Anda Saltelechi.

Sau pentru cat de bine dau impreuna (era sa zic pe sticla, reflectoarele lui Șimon pe apele lui Damian dau uneori senzatia de cinema) vocile si chipurile cuplului Paula Niculita – Mihai Smarandache. La duetul de final, e doar un pas ca rasul sa vireze in alte alea.

Daca are un defect spectacolul asta, e ca arata asa de al dracului de bine ca te fura si risti sa ratezi ce se ascunde in spatele aparentei usuratati a scrisului Naum-ian. Sa nu vezi dincolo de masca si de poanta. Sa te simti atat de bine, incat sa uiti de tot ce e naspa pe lume.

In corporatii, s-a inventat risk mitigation. Corporatist fiind, mi-am luat bilet si pentru saptamana viitoare. Teoretic, ca sa minimalizez riscul de a nu fi inteles profunzimi. Practic, abia astept sa ma fure iar.

Jurnalul lui Robinson Crusoe
Musical dupa textul “Insula” de Gellu Naum
Regie: Mihai Maniutiu
Muzica: Ada Milea
Decor: Adrian Damian
Costume: Andrada Chiriac
Coregrafie: Andrea Gavriliu
Light design: Cristian Șimon
Sound design: Vladimir Ivanov
Proiectii: Anya Dimitrov
Actori: Mihai Smarandache, Paula Niculita,
Cezar Antal, Dimitrii Bogomaz, Marius Damian,
Ruxandra Maniu, Alex Neagu,
Antoaneta Zaharia, Ionut Kivu,
Marius Stanescu, Constantin Cojocaru, Ioan Batinas,
Oana Stefanescu, Diana Gheorghian, Meda Victor,
Relu Poalelungi, Anda Saltelechi

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.