in Ecrane

Un sant nu prea adanc

Articol aparut initial pe LiterNet

Festivalul International de Film NexT 7: 10-14 aprilie 2013

O parte din echipa “Domestic”-ului lui Adrian Sitaru, actorii Adrian Titieni, Sergiu Costache si Gabriela Popescu plus operatorul Adrian Silisteanu, s-au reunit pentru scurt-metrajul “Santul“, productie filmata si regizata (debut!) chiar de Silisteanu. O duminica torida undeva la tara, in Ardeal, un cuplu de peste 50 de ani (Gabriela Popescu – Titieni), un sant de sapat prin pamantul intarit de seceta (ordin de la Primarie), un june tata tigan (Sergiu Costache), in cautare de nas pentru fiul inca nebotezat.

O poveste liniara si previzibila, frumos filmata, corect jucata, cumplit de ardeleneste vorbita (ca si in cazul “Chefu”-lui lui Adrian Sitaru, considerat, la Gopo 2013 cel bun scurt-metraj al anului precedent, e, adesea, nevoie de subtitrari), scrisa cu gand de a asterne pe pelicula cateva dintre antitezele intre discurs si fapta de gasit la oamenii timpurilor noastre. Conform scenariului cam roz Claudiei Silisteanu, rasismul anti-tiganesc, de pilda, e doar o vorba, usor isterica, aruncata in vant si degraba contrazisa de faptele ardeleanului omenos si bun crestin. La fel, dincolo de pojghita de insulte reciproce azvarlite cu generozitate, barbatul si femeia din gospodoria cam darapanta sunt legati, de fapt, prin consistente fire de sincera afectivitate care ii fac sa mearga impreuna prin toate ale vietii.

Singura portiune convingatoare a filmului e lectia de manipulare pe care o livreaza personajul lui Titieni, ce isi atinge scopurile cu siretenie si histrionism, dar si acest intreg demers e invaluit intr-o aura de joc copilaresc, care, oricate minciuni si prefacatorii ar include, nu se poate termina altfel decat cu happy-end.

Santul
Romania 2012
Regie: Adrian Silisteanu
Actori: Adrian Titieni, Sergiu Costache, Gabriela Popescu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.