in Replika

Viața domnișoarei Cristina

Text publicat in premiera de LiterNet

Katia Pascariu e Cristina. Nicoleta Lefter e mama, sefa, colegul, medicul, farmacista, iubitul ei.

Cristina are 32 de ani, locuieste in Bucuresti, lucreaza ca secretara si traducatoare intr-o mica firma de constructii, isi face cumparaturile de la Mega si isi petrece unele nopti, putine, in Control. In restul timpului, sta in casa si fuge. De oameni. De lume. De tot.

Angoasa de a merge la birou. Frica de un diagnostic medical dur. Teama de a nu avea bani de chirie. Spaima de singuratate. Instinctul de a fugi de orice apropiere umana non-superficiala. Exceptie: mama.

In romanul “Interior zero” al Laviniei Braniste, existau mai multe exceptii. In dramatizarea “Interior 0” pusa in scena la Replika, mama ramane singura fiinta in fata careia Cristina isi deschide, frugal, platosa. Mama si paharele de vin prost & ieftin din Control (baute cu grija, sa ramana bani de taxi).

O viata fara de prieteni, fara de iubiti, fara de incredere in sine si in viitor. O viata de ezitari, de regrete, de angoase, de frici, de temeri, de spaime, de fugi.

Parte din uriasa magma cenusiu-dezesperanta in care traieste eroina cartii se pierde pe scena. Inteligenta, umorul si tonul alb-ironic-empatic al celor doua actrite sunt de negasit in roman.

Va amintiti primele minute din “Moartea domnului Lazarescu”? Apartamentul aceea mustind de singuratate, mirosul acela de statut, de inchis, de final, ce te izbeste mereu cand treci prin dreptul usii deschise a cate unui vecin octogenar? Spectacolul echipei de la Replika duce in acelasi loc, deruland inapoi cateva zeci de ani din curgerea implacabila a timpului catre acelasi deznodamant.

Cristi Puiu incheie cu “Chemarea marii”. Paul Dunca prefera “Nothing compares to you”. Slagarele, ca ultim refugiu pe deasupra caruia care curg genericele de final.

 

Centrul de Teatru Educational Replika
Interior 0
Dramatizare dupa romanul “Interior zero” de Lavinia Braniste
Actorie: Katia Pascariu, Nicoleta Lefter
Univers sonor: Alex Bălă (sintetizator & samplings), Paul Dunca (voce)
Echipa: Cei de mai sus &
Gabi Albu (probabil, scenografie) &
Mihaela Michailov (probabil, dramatizare)

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.