in Piatra Neamt - Teatrul Tineretului

Viata in culori

FESTin pe Bulevard 2018
Text publicat in premiera de LiterNet

Alina Herescu creeaza, pe scena, o lume atat de colorata, incat adultii din sala se intreaba, la inceput, daca au nimerit unde trebuie. Chiar, au adultii ce sa caute in publicul unui spectacol de copii? Apropo, ce inseamna spectacol de copii?

Emanuel Becheru il joaca pe Peter, un pusti altfel. Mai visator, mai de-cuplat de rigorile scolaresti, de ritmurile standard ale copilariei inconjuratoare. O sa urmeze o piesa despre insingurare, frustrare, tristete, nu?

Rareș Pîrlog e tatal imbracat in clasica pijama masculina mioritica, aceea de neconfundat, cu dungi de inchisoare si culori de cerul Belgiei. O sa urmeze un spectacol despre fractura dintre generatii, despre imposibila comunicare dintre un copil care poarta dialoguri cu motanul apartamentului si un tata-sablon-de-parinte-din-zona-asta-de-lume, nu?

Dragos Ionescu e pustiul care isi terorizeaza colegii cu pumnul. O sa urmeze o poveste despre putere, frica si nedreptate, nu?

Valentin Florea si Andrei Merchea Zapotoțki sunt, la rastimpuri, pisicile si motanii care populeaza imaginatia eroului principal. Ceva rau se va intampla cu ei, nu?

Ei bine, nu! Inspirata de “Daydreamer”-ul lui Ian McEwan, Ada Milea evita cu gratie toate sabloanele de gandire si reprezentare enumerate mai sus si, impreuna cu decorurile Alinei Herescu si desenele (partial) animate ale lui Paul Muresan, creeaza “Visatorul”, un spectacol pe care merita sa-l tot revezi macar pentru bucuria de a realiza ca nu visezi.

Cei 3 de mai sus si cei 11 actori din distributie produc, vreme de o ora, un musical cum rarisime exista pe la noi, o colectie de 15 cantece pentru voce, chitara, sintetizator si diverse elemente de percutie, pentru copii, adulti, pensionari, adulti, copii, pentru scena, sala, foaier, strada, autobuz (si oriunde iti vine sa fredonezi un vers, un refren, un orice), pentru nevoia noastra de a privi cu mai multa incredere catre ce poate izbandi un, de pilda, copil altfel in, de pilda, viata asta pe care, de o vreme, nu ne mai saturam sa o incarcam de cele mai negre presimtiri, de cele mai rele intentii, de cele mai intunecate rezolvari de destin.

Ada Milea & co refuza pactul cu renuntarea, cu angoasa, cu nesfarsita tristete a faptului de a fi. “Visatorul” vorbeste, de fapt, canta, (si) despre lucruri serioase, dar o face cu ironie, cu empatie si cu o nezdruncinata incredere in capacitatea omului (si a motanului) de a visa si de a trai in culori.

Teatrul Tineretului Piatra Neamt
“Visatorul”
Text: Ian McEwan
Traducere: Dana Craciun
Dramatizare: Antoaneta Zaharia
Regie & Adaptare & Muzica: Ada Milea
Scenografie: Alina Herescu
Desene & Animatie: Paul Muresan
Actori: Emanuel Becheru
Corina Grigoraș, Nora Covali, Rareș Pîrlog,
Cătălina Bălălău, Andrei Merchea Zapotoțki,
Dragoș Ionescu, Valentin Florea,
Gina Gulai, Maria Hibovski, Cătălina Ieșanu

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.