in Fictiune european

When Kubrik meets Tocilescu

TIFF 2017
Text publicat in premiera de LiterNet

O scriitoare trecuta de 40 de ani. Un chef in aceeasi gama de varsta, barbat atragator, culegator de retete si, aparent, de june surazatoare. Sotie si sot. Doamna, dupa o cariera dedicata cartilor pentru copii, pe cale sa scrie primul sau roman adult. Domnul, acceptand sa o insoteasca intr-o escapada de 6 luni, gazduita de o cabana cvasi-izolata, plasata idilic, in inima Alpilor ce strajuiesc lacul Lehman. Singurele legaturi cu lumea exterioara: un automobil decapotabil si sms-urile primite de domn de la amanta parasita.

Pe drumul dinspre urbea cu amanta catre muntii cu cabana, masina izbeste o oaie si actiunea se muta, o vreme, intr-un spital. Sotia e ranita, sotul e OK. Cat de lunga vreme stam la spital, cat e grav ranita e sotia si cat de OK e sotul nu vom sti, cu exactitate, niciodata. Pentru ca ce urmeaza e imposibil de inteles. O rasucire intre vis si trezie, intre fictiune si realitate, intre timpul trecut, cel prezent si cel viitor, intre sotia care traieste si scriitoarea care scrie, intre sotul care traieste si scriitoarea care il scrie, intre amanta care traieste si toate celelate femei care ii seamana. O banda a lui Möbius jucandu-se cu mintile noastre si cu posibilitatile de exprimare ale cinema-ului.

O inteleapta pisica vorbitoare ii semnaleaza scriitoarei anumite vicii si oarece pericole. O tanara ramasa in apartamentul citadin al sotilor pe perioada sejurului lor montan seamana leit cu amanta ramasa in urma si are, asemenea sotiei, capacitatea de a privi in viitor. Sotul viseaza ca isi omoara sotia, in timp ce sotia viseaza ca isi omoara sotul. Amanta se omoara de-a binelea. O pasare de Hitchcock sparge fereastra cabanei de Kubrik, se izbeste cu capul de pereti si moare. Gelozia sotiei ar vira rapid in paranoia de n-ar primi, la tot pasul, confirmari ale banuielilor sale. Casa din munti si apartamentul din oras au, fiecare, cate o camera incuiata, dincolo de a carei usa cu geam mat e bine sa nu te aventurezi.

Toate de mai sus se intampla, dupa cum toate de mai sus sub puse sub semnul intrebarii. Sau al visarii. Sau al fictiunii.

Comedie noir, thriller comic, LF (Literature-Fantasy), e greu si inutil de incadrat “Tiere / Animale”. Ce e util e de spus e ca e destept, haios, surprinzator si captivant. Si ca iti starneste pofte. De vazut filme, de citit carti, de mers tare cu masina pe drumuri de munte, de mancat miel. Poate si de altele, nu zic nu. Cand iti incepi asa prima duminica a TIFF-ului, orice e posibil. Bu-hu-hu!

Tiere / Animale
Elvetia & Austria & Polonia 2017
Regie: Greg Zglinski
Scenariu: Jorg Kalt & Greg Zglinski
Actori: Birgit Minichmayr, Philipp Hochmair,
Mona Petri, Mehdi Nebbou

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.