in Xtra

Un veac de demonstrabilitate

Articolul stiintific din revista americana Physical Review Letters care prezinta confirmarea experimentala a undelor gravitationale poate fi gasit aici. Merita sa-l parcugeti, mai ales in partea sa finala. Veti descoperi acolo lista de autori.

In mod normal, un articol stiintific e scris 3, 5, 10, hai 20 de oameni, reprezentand 1, 3, hai 10 institutii. Ordinea e data de contributia fiecaruia la obtinerea rezultatelor care au condus la scrierea lucrarii.

In acest caz, vorbim de 1023 de autori, ordonati alfabetic, reprezentand 133 de institutii. Oameni care lucreaza in institute de cercetare sau universitati in Statele Unite, Ungaria, Italia, Coreea de Sud, Polonia (4!), Marea Britanie, Australia, Rusia, Brazilia, Franta, India, Taiwan, China, etc., au lucrat, de-a lungul anilor, la confirmarea experimentala a calculelor teoretice prestate un domn pe nume Albert Einstein si publicate acum 100 de ani! Emotionant e si faptul ca trei dintre autori nu mai sunt printre noi la momentul publicarii articolului.

Poate ca acest pas inainte al omenirii, acest triumf al inteligentei, muncii, solidaritatii de dincolo de nationalitate, de ideologie, de timp merita respectul si admiratia noastra. Pana la urma, nenorocita asta de rasa de umana, infecta asta de globalizare si dubiosul asta de Internet mai produc si astfel de rezultate :).

Pentru final, iata, mai jos, prima faza a articolului publicat pe 11 februarie 2016:

“In 1916, the year after the final formulation of the field equations of general relativity, Albert Einstein predicted the existence of gravitational waves.”

e17_2_mediumSursa foto: C. Henze/NASA Ames Research Center

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.